ريخت‌شناسي يا مورفولوژي شهري به مطالعه فرم ستگاه‌هاي انساني و روند شکل گيري و تغييرشکل اين ستگاه‌ها اطلاق مي‌شود. هدف از مطالعه ريخت‌شناسي، شناخت ساختار فضائي و خصوصيات يک منطقه شهري، شهر، شهرک يا روستا از طريق بررسي الگوي اجزاء و روند توسعه اين مناطق است. ريخت‌شناسي شهري مي‌تواند شامل تحليل ساختار فيزيکي در مقياس‌هاي مختلف و نيز الگوهاي حرکت، کاربري زمين، مالکيت و اشتغال باشد تحليل فرم‌هاي فيزيکي معمولاً مشتمل بر بررسي الگوي خيابان‌ها، قطعات زمين و ساختمان‌ها؛ که درمجموع به آنها دانه بندي شهري اطلاق مي‌شود؛ مي‌باشد. اين تحليل عموماً با استفاده از منابع کارتوگرافي و روند توسعه حاصل از مقايسه نقشه‌هاي تاريخي، انجام مي‌گيرد. در اين زيرشاخه علمي توجه ويژه‌اي به چگونگي  تغيير فرم يک شهر در طول زمان و يا درمقايسه با ساير شهرها مي‌شود. از ديگر موضوعات مهم مطرح در ريخت‌شناسي شهري بررسي و مطالعه? فرم‌هاي اجتماعي تأثيرگذار و تاثيرپذير از چيدمان فيزيکي شهر و چگونگي فرايند توليد و بازتوليد فرم‌هاي اجتماعي از فرم‌هاي فيزيکي، مي‌باشد.



هرچند ايده اصلي ريخت‌شناسي (مورفولوژي) به نوشته‌هاي شاعر و فيلسوف مشهور، گوته (1970)، برمي‌گردد، اين واژه براي نخستين بار در علوم زيستي به کار رفته و در سال‌هاي اخير به طور فزاينده‌اي در علوم جغرافيا، زمين‌شناسي، زبان‌شناسي و ساير علوم (ازجمله برنامه‌ريزي شهري و طراحي شهري)، به کار گرفته‌شده است. ريخت‌شناسي شهري به عنوان يک شاخه مطالعاتي مستقل ريشه در آراء و نظرات افرادي مانند لوئيس مامفورد، جيمز وانس و وارنز دارد. پيتر هال، مايکل بتي و سرژ سالات نيز از جمله افراد شاخص و صاحب نظر در اين زمينه هستند. ريخت‌شناسي شهري به عنوان علم مطالعه بافت‌هاي شهري و ابزار شناخت وضعيت محيط شهري، به طور معمول به طراحي شهري مرتبط مي‌باشد.


مشخصات

تبلیغات

محل تبلیغات شما
محل تبلیغات شما محل تبلیغات شما

آخرین وبلاگ ها

برترین جستجو ها

آخرین جستجو ها

معرفی کالا فروشگاهی Sirun Sona Pam فروشگاه جامع و تخصصی فایل های دانشگاهی کلیه رشته ها شبروز موج کویر Megan Djuan پوشش مطالب اقتصادی روز ایران و جهان دانلود تحقیق